Udviklingen viser at kravene til en bæredygtig organisation vil stige. Bæredygtighed og CSR i en virksomhedskontekst er et dynamisk begreb, som hele tiden udvikler sig. Der kommer nye forventninger fra dine interessenter og grænserne rykkes. Det stiller utrolig store krav til ledelsen, til både at kunne stå i spidsen for en udviklingen, til at kunne forstå og omsætte de stigende krav, og til at kunne dokumentere udviklingen og de nye tiltag.
Opbakning og forankring er altafgørende.
Vær opmærksom på hvad der sker i miljøet i og omkring din virksomhed og tag lederrollen alvorligt. Sæt tid af til
Før eller siden tvinges alle danske SMV’er til at arbejde målrettet med bæredygtighed, og vil du undgå at sakke bagud, skal du igang nu.
Jeg kommer her med 6 helt lav-praktiske råd til dig, som har svært ved at komme igang med den bæredygtige omstilling.
Skab overblik og led efter en nem måde at starte den bæredygtige udvikling. Intet tiltag er for småt. Få dine medarbejdere til at lede med.
Eksempler kan være:
De gode tiltag til en mere bæredygtig virksomhed har ingen effekt hvis medarbejderne ikke er med! Husk også at bæredygtige idéer kan komme alle steder fra, så høst de gode idéer fra dine kolleger.
Lav en “grøn” idébank, og fremhæv og ros de bedste idéer. Det inspirerer til flere.
Start med ledelsen, og få deres opbakning. Det er nemlig lederne der skal sikre at resten af medarbejderne tænker bæredygtigt og bakker op.
Gør hver bæredygtig indsats målbar, og gør resultatet offentligt i organisationen. Vi bliver motiveret af at føle, at vi gør en indsats.
Det skaber en bæredygtig identitetsfølelse på arbejdspladsen, som smitter positivt af på medarbejderne og dermed booster din virksomheds omdømme.
Nu er de helt små skridt taget. De første bæredygtige tiltag er sat i værk og medarbejderne støtter op. Nu skal tankegangen integreres i virksomheden. Næste skridt er at lave en egentlig bæredygtighedsstrategi. Som forberedelse til denne kan I stille jer en række spørgsmål.
Du og din organisation har nu gjort Jer værdifulde erfaringer med bæredygtighed, og forhåbentlig er bæredygtigheds-snebolden allerede begyndt at rulle.
Det er nu tid til at udarbejde en egentlig bæredygtigheds strategi, baseret på svarene fra spørgsmålene ovenfor.
Sæt jer gerne et ambitiøst 3-års mål, uden på forhånd at have alle svarene på hvordan I kommer derhen. Beslut jer for at I VIL nå det langsigtede mål, og at I SKAL finde vejen derhen.
Forhåbentligt har du en række spændende initiativer og tiltag, der er udsprunget af de gode spørgsmål fra skridt 4. Nu skal de prioriteres.
Du kan lade dig inspirere af følgende spørgsmål